Apps, App Stores, Het Nieuwe Werken, BYOD, Inkoop, IT-inkoop, IT-advies

Het ontwikkelen van de eerste enterprise apps is een experimenteel proces, die vanuit meerdere technieken kan worden benaderd. Organisaties zullen daarom wellicht het hele ontwikkelproces moeten uitbesteden, maar voor de eerste enterprise apps is dit is zeker geen must. Het kan geen kwaad om eens te experimenteren met de verschillende mogelijkheden om een app te ontwikkelen. Op deze manier wordt duidelijk wat er mogelijk is op het gebied van enterprise apps. In deze blog komen drie mogelijkheden aan bod om een bedrijfsapp te ontwikkelen: Native, het ontwikkelen in de taal van het mobiele operating system; HTML5, het ontwikkelen van een app die als webapplicatie draait; en met behulp van ontwikkeltools waarbij de app in elkaar geklikt wordt door gebruikersvriendelijke software.

Native

Het ontwikkelen van native apps houdt in dat de app ontwikkelt wordt in de taal van het operating system (bv. Objective C voor iOS, Java voor Android en Visual C++ voor WindowsPhone). Het grote voordeel hiervan is dat apps gebruik kunnen maken van alle hardware mogelijkheden die het toestel biedt, zoals de camera, het adresboek, de agenda en GPS. Maar ook het uploaden van bestanden en het gebruiken van pushberichten wordt hierdoor mogelijk. Omdat de app zo dicht op de hardware ontwikkelt wordt kan de app gemakkelijk worden geoptimaliseerd voor het toestel, wat de snelheid vaak ten goede komt. Het ontwikkelen van native apps is altijd platform specifiek: een app die ontwikkeld is voor Android, zal niet zonder aanpassingen op iOS draaien. Dit houdt in dat het bereik van zo’n app gebonden is aan het bereik  van het platform en dat de app aan bepaalde toelatingseisen moet voldoen. Om een native app te bouwen zijn voorkennis van object georiënteerde programmeertalen en ervaring met programmeren vereist. Het realiseren van een native app is daarmee voor velen een grote uitdaging.

HTML5

Een gangbaar alternatief voor native apps zijn mobiele websites, welke momenteel gemaakt worden in HTML5. Een mobiele website wordt specifiek ontworpen voor mobiele devices zoals smartphones en tablets. Een bekend voorbeeld is de mobiele website van YouTube: http://m.youtube.com. Deze website kan op ieder mobiel device geopend worden. De snelkoppeling naar een mobiele website kan worden vastgepind op het beginscherm van een mobiel device, waardoor het lijkt alsof het een “echte” app is.  HTML5 apps kunnen, verpakt als app, worden gedistribueerd via de Google Play Store, de WindowsPhone Store en enkele andere stores (maar niet de Apple AppStore).  Mobiele websites hebben als nadeel dat ze minder hardware mogelijkheden van het device kunnen gebruiken. Het bedienen van de camera, inlezen/bewerken van het adresboek en het lezen en bewerken van de agenda zijn bijvoorbeeld niet mogelijk in HTML5 apps. Er lijkt echter een verandering in te komen, zo is het nu al wel mogelijk om gebruik te maken van de GPS functionaliteit van het toestel. Als deze ontwikkelingen doorzetten vormt HTML5 een goed alternatief voor native apps, want HTML5 is gemakkelijker aan te leren dan een native programmeertaal. Tevens heeft de taal een veel grotere gebruikersgemeenschap, waardoor de kennisuitwisseling hoger waardoor het zelf maken van zo’n app vaak met online handleidingen gerealiseerd kan worden.

Ontwikkeltools

Voor degenen die wel een app willen maken, maar weinig ervaring hebben met programmeren, zijn er verschillende ontwikkeltools. Voorbeelden hiervan zijn PhoneGap, Windows Phone App Studio, iBuildApp.com en AppMakr.com. Deze tools laten de gebruiker op een intuïtieve manier apps in elkaar zetten, vaak door te slepen en te klikken. De functionaliteit van deze tools is vaak beperkt, maar simpele enterprise apps zijn hiermee op een gemakkelijke manier te maken.  Vooral apps die informatie over uw organisatie, medewerkers of projecten tonen kunnen gemakkelijk in dit soort tools worden gebouwd. Bij wijze van proef heeft Mitopics dergelijke apps binnen een halve dag gecreëerd. Een ander voordeel van dergelijke tooling is dat deze vaak op basis van het ontwerp, verschillende apps kan genereren voor de verschillende stores. Hierdoor is met minimale inzet toch een groter bereik mogelijk.

Snellere alternatieven

Het maken van eigen bedrijfsapp is voor veel organisaties misschien nog toekomstmuziek. Toch kan iedereen dankzij ontwikkeltools als PhoneGap en WindowsPhone App Studio experimenteren met de basale mogelijkheden die bedrijfsapps bieden. Mocht u de ontwikkeling van enterprise apps geheel uit willen besteden, houdt dan rekening met de voor- en nadelen die HTML 5 ten opzichte van Native heeft. Beide technologieën zijn geschikt voor andere type applicaties. Door scherp te hebben welk doel de enterprise app dient en onder welke uitgangspunten de app gebouwd dient te worden, volgt de keuze voor de technologie vanzelf.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp, of om een afspraak te maken om samen naar de mogelijkheden te kijken, neem je contact op met Durk Boersma.

Recommended Posts

Nog geen reacties


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + veertien =