Office, Microsoft, Apps, Mobiel Werken, Het Nieuwe Werken, Inkoop, IT-advies, IT-management

Sinds kort probeert Microsoft, mede door de introductie van Office voor Apple’s iPad, het marktaandeel op tablets voor zichzelf op te schroeven. Hoewel de introductie een grote hit is, verschillende media spreken van 12 miljoen downloads in een week, zit er ook nare bijsmaak aan het product. Hoe dat zit, wordt in deze blog nader toegelicht.

Een nieuw alternatief

Tot voor kort was er geen geschikt alternatief voor Apple’s eigen iWorks suite voor iPads. Sinds kort kunnen ook iPad-bezitters gebruik maken van de goed ingeburgerde Office-suite van Microsoft. De apps kunnen allemaal los van elkaar worden gedownload (Word, Excel, PowerPoint) en komen in twee verschillende versies. De eerste is ‘alleen-lezen’, waarmee iPad-gebruikers de app gratis kunnen downloaden en alleen documenten kunnen inzien. Wanneer gebruikers ook documenten willen kunnen wijzigen, is de betaalde versie nodig, welke €99 of €152 per jaar kosten.

Het verschil in de prijs is een gevolg van het feit dat een Office365 account nodig is voor het gebruik van de apps. Dit account kost €99 voor thuisgebruikers en €152 voor klein-zakelijke en MKB-gebruikers. De crux zit echter in de manier van aanschaffen, hetgeen namelijk op twee manieren werkt. De eerste manier is vanuit het Office365 account, waarbij de prijs gelijk blijft. Maar, wanneer vanuit de gratis versie van Office een in-app aankoop wordt gedaan, zal dat account automatisch worden overgezet naar een Office365 account voor thuisgebruikers, ongeacht de reden waarvoor de gebruiker aanvankelijk de app(s) heeft aangeschaft en waarvoor hij deze wil gebruiken.

Complicaties

Dit laatste kan vervolgens tot grote verrassingen leiden omdat op deze manier onbedoeld abonnementen op Office365 kunnen worden aangegaan zonder dat de gebruiker zich dat op dat moment goed realiseert. De consumenten-licentie staat het namelijk niet toe om de apps te koppelen aan bedrijfssystemen. Wanneer medewerkers toch hun iPad gaan gebruiken om bedrijfsinformatie te bewerken middels de Office-Apps, handelen zij in strijd met hetgeen bepaald in de licentieovereenkomst van Microsoft. Gevolg van dit alles kan aan het licht komen wanneer Microsoft op bezoek komt voor de periodieke software-audit, met alle (financiële) gevolgen van dien. De aanbevolen manier om uw medewerkers gebruik te laten maken van Office op hun iPad, is het aanschaffen van een bedrijfsabonnement van Office365 voor de medewerkers die dit willen. Dit kan hoge kosten achteraf voorkomen!

Meer informatie

Meer informatie over het op de juiste manier inzetten van Office 365 licenties of het invoeren van een goed BYOD beleid. We helpen graag een handje mee!

Recommended Posts